Koszyk (0)

WIESIOŁEK OLEJ 250ml OLEJISTNY

77,00 zł
W KOSZYKU :)
DODAJ DO KOSZYKA

Olej tłoczony na zimno z cennych nasion wiesiołka dwuletniego, nieoczyszczony, nierafinowany, w pełni naturalny, bez żadnych dodatków, konserwantów czy też barwników. Jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków.
Olej z wiesiołka jest ceniony ze względu na skład – zawiera dwa cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6: kwas linolenowy i gamma-linolenowy (GLA). Substancje te są bardzo ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Jest bogaty w enzymy, witaminę E oraz składniki mineralne - cynk, selen, magnez, wapń.

Pojmność: 250ml

Olej wiesiołkowy dla zdrowia:

  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy
  • Kwasy tłuszczowe oraz magnez łagodzą bóle menstruacyjne i sprzyjają zachowaniu równowagi hormonalnej, zmniejszają wahania nastroju w okresie menopauzy czy uderzenia gorąca. 
  • Olej z wiesiołka pozytywnie wpływa na płodność - jego składniki wpływają na produkcję śluzu w czasie owulacji, dzięki czemu rosną szansę na zapłodnienie. 
  • Przyspiesza procesy trawienne, walczy z tkanką tłuszczową, wspomaga regulację metabolizmu. Koi stany zapalne jelit.
  • Dzięki kwasom GLA chroni wątrobę, zapobiega jej otłuszczeniu. 
  • Jest wykorzystywany w leczeniu chorób reumatycznych, ponadto łagodzi bóle stawów, zapobiega zapaleniu stawów. 
  • Poprawia pamięć i koncentrację. 
  • Poprawia samopoczucie, redukuje napięcie i zmniejsza stres. 
  • Wspomaga leczenie onkologiczne. 
  • Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych - miażdżyca. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, udaru i choroby wieńcowej. Dlatego osoby mające problemy z układem krążenia, powinny go doceniać i regularnie stosować.

Olej wiesiołkowy w kosmetyce:

  • Od stuleci używany do pielęgnacji ciała, głównie skóry, włosów i paznokci. Jest też składnikiem wielu naturalnych kosmetyków – kremów, maseczek, serum itd. 
  • Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z wiesiołka zapobiegają przesuszeniu naskórka. 
  • Zmniejsza ilość produkowanego sebum. Skóra wytwarza mniej łoju, znika problem zaskórników, wyprysków i błyszczenia skóry. Olej z wiesiołka jest polecany osobom z różnymi problemami skórnymi, takimi jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema czy trądzik różowaty.



Przechowywać w temperaturze 5-10 °C.
Chronić przed światłem.
Może wytrącić się naturalny osad.

Pochodzenie surowca: Polska
Wyprodukowano w Polsce.

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna:
3700 kJ/900 kcal
Tłuszcze: 100 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone: 8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 84 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g


Olej z wiesiołka można pić, nakładać bezpośrednio na skórę, włosy. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw, np. do sałatek.
Należy stosować wyłącznie na zimno.

Jego termin przydatności to 6 miesięcy.

Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
x